Pi Kitap İncelemesi - Akilah Azra Kohen Kitabı  

Pi Kitap İncelemesi - Akilah Azra Kohen Kitabı

Seri'nin son kitabı Pi'yi de okuduktan sonra hem bu kitaba hem de serinin tümüne dair düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Pi'nin kurgusu güzel, hikayesi sürükleyici, dili ve anlatımı iyi bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Ufak tefek aksayan kısımlar dışında keyifle okuduğumu söyleyebilirim. 

Bundan daha önemli bulduğum kısım ise, kitapta verilmek istenen mesajlar. Pi popüler bir kitap. Bu seti aldığımda Kahraman Tazeoğlu kitapları gibi aşka dair olduğunu, bu nedenle çok sattığını düşünmüştüm ancak yanılmışım. Aşk, ihanet, seks, tutkular, yalanlar, cinayetler vs. bir çok olay var ama bunlardan ziyade bu kitaplarda verilmek istenen mesajlar var: Din istismarıyla ilgili, kurduğumuz sistemle ilgili, hayatlarımızdaki önceliklerle ilgili...

Fi'ye ilk başladığımda sol görüşlü, devlet ve hükümet karşıtı, dinin yozlaştırılan kısımları nedeniyle islamı eleştiren bir kitap okuyacağımı düşünüyordum ancak bu yönü beklediğim gibi çıkmadı. Tam tersi, islamın özü üzerinden şu anki durumun eleştirisi yapılıyor, din adı altında yapılan haksızlıklar gözler önüne seriliyor. Bu yönü ile kitabı beğendim. Tabii ki kitapta islam dininin özü anlatılıyor ama islama uygun olmayan durumlar da normalleştirilerek normalmiş gibi veriliyor. Bu da beğenmediğim, hoşuma gitmeyen kısmı oldu.

Pi'de Özge ve Deniz'in üzerinden çokça söz söyleniyor. Devlet mekanizmasının ağırlığı, haksızlıklar, ihanetler, güç müptelaların durumu, siyasetin kokuşmuşluğu, çevreye verdiğimiz zararlar gibi gibi bir çok şey eleştiriliyor. Söylenenlerin bir çoğunda haklı olunduğunu düşünüyorum. Özellikle çevre konusunda verilen çok güzel bilgiler ve yapılan çok yerinde eleştiriler var. 

Pi'yi okurken çokça alıntı yapma isteğim oldu. Güzel ve doğruları olan bir kitap. Hoşuma giden alıntılardan bazıları şu şekilde:


“Hiçbir zaman düşüncede hazıra konma Bilge! Başkasının oluşturduğu düşünceyi onaylamak için değil, kendimizinkini oluşturmak için buradayız. Anlatılanla değil yaşadıklarınla, araştırdıklarınla anla hayatı. Diğerlerinin felsefesini değil, yaşamın bilmine odaklan ve kendi felsefeni çıkar. Evreni, varoluşu izle. İzledikçe nasıl da her şeyin birbirine sımsıkı bağlı olduğunu, makrodan mikroya ya da mikrodan makroya her şeyin aynı etkiye tabi olduğunu anlayacaksın. anlamak için emek ver...” 
“Kaybedilmiş bir güven yıkılmış ağaç gibidir. Ne meyve ne de gölge verir. Bitmiştir. Yoktur!”

“İnsan yalnızdı. Ne kadar bir arada olursak o kadar yalnızlaşıyor, kalabalıkta kayboluyorduk. Bazen ağladığımızı kafamızın içindeki gürültüden kendimiz bile duymuyorduk. İdari ediyorduk, ta ki gürültüsünü bastırdığımız aklımızın içinde kaybolana kadar.”


Biraz uzunca olduğu için alıntılamadım ama kitabın 653.sayfasındaki düşüncelere katılmamakta mümkün değil. Çok doğru bir tespit yapılmış.

Çok uzatıp sıkmak istemem. O yüzden özet olarak toparlayacak olursam; Pi güzel bir kitap. Aşk meşk üzerine yazılmış bir kitap değil. Hikayesi, karakterleri, kurgusu, güzel. Döneme hitap eden bir kitap. Ben seri olarak okudum ve bu okumanın sonunda içerisinde bulunduğumuz durumun vahametini, yaşadığımız sistemin aslında çok da işlevsel olmadığını, kendimi var etme konusunda ne kadar başarılı olduğumu sorgulayarak tüm bunları fark etmemi sağladı diyebilirim. 

Alınıp okunabilecek bir kitap serisi. Tavsiye ederim. Sizin de kitapla ilgili eleştirileriniz veya görüşleriniz varsa aşağıdaki yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

Not: Bu yazı edebi bir inceleme değildir. Parasını verip orijinal kitabı almış bir okurun kişisel değerlendirmesidir. 



İlgili google aramaları: pi kitap incelemesi, pi yorumları, Akilah Azra Kohen, Akilah Azra Kohen kitapları, kitap incelemesi, kitap incelemeleri, kitap yorumları, Akilah Azra Kohen kitapları nasıldır, pi nasıl bir kitap, pi kitabının hikayesi, pinin konusu, yeni kitaplar, eski kitaplar, yeni kitap incelemeleri

Post a Comment

Daha yeni Daha eski