Fi Kitap İncelemesi - Akilah Azra Kohen Kitabı

Fi Kitap İncelemesi - Akilah Azra Kohen Kitabı

Fi, Çi ve Pi'yi D&R'ın çok satanlarında, kitapyurdu'nun çok satanlarında, neokur'un bail reklamlarında ve daha bir çok yerde sürekli gördüğüm kitaplardı. En sonunda popüler kültürün baskısına dayanamayarak ben de üç kitabı set olarak aldım.(bkm express'in 20 TL geri iade kampanyası da etkili oldu tabii ki)

Kitaplar elime ulaşır ulaşmaz Fi'yi okumaya başladım. Kitapla ilgili incelememi neokur hesabımda kısaca yazdım ama biraz daha detaylı olarak bloguma eklemeye karar verdim. Naçizane, kitapla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Fi 'de karakter sayısı biraz fazla. Bu nedenle ilk başta biraz karışık geldi ama kitabı okudukça karakterler oturuyor. Zaten kitabın giriş kısmı da karakterleri tanıtarak ve bu karakterlerin karakterleri anlatılarak geçiyor.

Kitabın hikayesini oluşturan ana karakterler aklımda kaldığıyla şu şekilde;
Can Manay ( baş rol, ünlü, zengin, kibirli, ziyadesiyle şerefsiz... )
Duru ( Esas kız, güzel kız, aşık olunan kız... )
Deniz ( Duru'nun hocası, sevgilisi, sanatçı... )
Bilge ( Can Manay'ın öğrencisi, zeki ama çirkin kız, geleceği parlak kız... )
Özge ( Güzel, kendinden emin, modern kadını temsil eden gazeteci/magazinci kız... )
Sadık Murat ( Medya patronu, zengin, Özge'ye aşık olacak gibi duran, karizmatik, kaslı, -zannımca kitabın ilerleyen kısımlarında çok öne çıkacak kişi-... )
Ada ( Deniz'in yetenekli müzik öğrencisi, Göksel'le ayrı bir yoldan yürüyecek hikayeleri var )
Göksel ( Kimsesiz bir yurt çocuğu, hırçın kişilik, itaatkar köle, yetenekli dansçı... )
Ali ( Can Manay'ın şoförü, hikayenin ilerileyen aşamalarında bi numara çıkacak hissi uyandıran kişi )
Bunların dışında medya dünyasında geçen isimler, başka kişiler de var.

Kitaptaki ana karakterlerin hepsi farklı düşüncedeki kişiler. Hepsinin üzerinden verilen mesajlar var. Deniz ve Duru üzerinden sanata dair; Bilge üzerinden sorumluluklarla büyümüş bir hayata dair; Özge üzerinden kendi ayakları üzerinde durabilen, dinsiz, güçlü, modern çağ kadınına dair; Can Manay üzerinden de para ve güce sahip kişilerle ilgili mesajlar veriliyor. Tabii ki bu şekilde kısıtlanamaz, kitapta daha fazlasını bulacaksınız. 

Kitabın karakterlerinin anlatıldığı giriş kısmında bu karakterler üzerinden epeyce bir mesaj verileceğini düşündüm ancak sonlarına doğru mesajların detaylandırılmasından ziyade hikaye aktarılıyor. Can Manay ve Duru hikayesi ile finale varıyor. 

Yukarıda da belirttiğim gibi hikaye ilk önce karakterlerin günlük hayatları ve ruhsal yapılarıyla anlatılması şeklinde başlıyor. Her bir karakter sahne sahne anlatılıyor. Daha sonra bu karakterlerin birbiriyle temas noktasından hareketle gelişen olaylar zinciri var. 

Hikayeyi açıklamak henüz kitabı okumayanların hoşuna gitmeyeceği için içeriğine çok girmeyeceğim. Ancak hikayenin gerçeklik hissi uyandırmadığı da söylenemez. Okuduklarınızdan sonra Can MANAY 'dan nefret edebiliyor, Deniz'e saf gözüyle bakabiliyor, Duru'yu hem merak ediyor hem de finali okuduktan sonra Kaşar diyebiliyor, bilgeyi okurken tanıdık gelen “Ugly Bety (Çirkin Betty)” yi düşünebiliyor; bu kız kesin büyük adam olur diyor, Özge ve zengin iş adamı Sadık'ı okurken de tanıdık gelen patron çalışan aşkı türündeki dizileri hatırlıyorsunuz.
Fi'nin dili anlaşılır ve akıcı. Nadiren anlaşılamayacak kelimeler var. Onların da açıklamaları sayfa altına eklenmiş. Sıkmadan, yormadan okunabilecek bir kitap.


Kitapla ilgili kısa yorumum: akıcı, belirli bir seviyede mesajı olan, kurgusu kötü olmayan, 600 sayfa olmasına rağmen sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap. Ben set halinde aldığım için araya Nazan Bekiroğlu'nun yeni kitabı Mücella'yı koyup ikinci kitap olan Çi'yi okuyacağım...

Not: Bu yazı edebi bir inceleme değildir. Parasını verip orijinal kitabı almış bir okurun kişisel değerlendirmesidir.


İlgili google aramaları: fi kitap incelemesi, fi yorumları, Akilah Azra Kohen, Akilah Azra Kohen kitapları, kitap incelemesi, kitap incelemeleri, kitap yorumları, Akilah Azra Kohen kitapları nasıldır, fi nasıl bir kitap, fi kitabının hikayesi, finin konusu, yeni kitaplar, eski kitaplar, yeni kitap incelemeleri

Post a Comment

Daha yeni Daha eski