Borsa Nedir?

Borsa Nedir?



Borsa, hisse senedi, tahvil, bono gibi yatırım araçlarının alınıp satıldığı bir piyasadır. Borsada fiyatlar, arz ve talebe göre belirlenir. Borsada yatırım yapmak isteyenler, piyasayı takip ederek, doğru zamanda alım veya satım emri vererek kazanç sağlayabilirler.


Ülkelerin borsaları vardır ve bu borsaları denetleyen kurumlar vardır. Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu borsayı da kapsayacak şekilde ülkedeki tüm sermaye piyasalarını denetleyen kurumdur. 



Ülkemizin borsası Borsa İstanbul’dur. Borsada işlem gören belirli şirketlerin hisse senetlerinin performansını ölçmek ve takip etmek amacıyla oluşturulan sayısal göstergelere borsa endeksi denir. Borsa endeksi, piyasadaki genel eğilimleri, ekonomik durumu ve yatırım kararlarını etkileyen faktörleri yansıtır. 


Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi, halka açık bir şirketin sermayesinin eşit parçalara bölünmesi sonucunda ortaya çıkan ve şirkete ortaklık hakkı veren bir yatırım aracıdır. Hisse senedi sahipleri, şirketin kar veya zararına, yönetimine ve dağıtılan temettüye ortak olurlar. Hisse senetleri, borsada alınıp satılabilir ve fiyatları arz ve talebe göre değişir. Hisse senedi yatırımcısında şu hakları verir:


1- Kâr payına ortak olma

2- Oy kullanma hakkı

3- Rüçhan hakkı

4- Bilgi alma hakkı

5- Şirket yönetimine katılma hakkı


Peki Şirketler Neden Hisse Senedi Çıkarır?

Şirketler faaliyetlerini devam ettirebilmek için kaynak ihtiyacı duyarlar. Şirketler hisse senedi çıkararak faaliyetleri için kaynak yaratmış olurlar. Hisse senedi ile şirketlerinin bir kısmını paylara bölerek ortaklarına satarlar ve bu şekilde faizsiz kaynak sağlamış olurlar.



Şirket hissesini satın alan hissedarlar da şirketin şu anki halini ve gelecekte elde edeceği kârları satın alırlar. Büyük ve sağlam şirketler uzun vadede güzel kazançlar sağlama şansı verir.


Yukarıda şirket hissesi satın almanın verdiği hakları söylemiştim. Bu haklardan oy kullanma ve bilgi alma hakkı konusunda açıklama yapmak istiyorum.

Oy kullanma hakkı senede bir kez düzenlenen yönetim kurulu toplantısına katılıp oylamalarda oy hakkı verir. Kullanılan oy ile şirket faaliyetine yön verilebilir ancak burada elde edilen bir marjinal fayda daha var. Toplantıya katılarak şirketin büyük hissedarları ile tanışma, iletişim kurma, onlardan bilgi ya da doneler alma imkanı olur. Şirketlerin ileriye dönük faaliyetlerini önceden öğrenip buna göre pozisyon alma imkanı verir.


Bilgi alma hakkı da şirketin internet sitesinde bildirilen yatırımcı ilişkileri bölümü üzerinden yürütülür. Şirketin açtığı telefon ya da mail kanallarıyla bu bilgiler edinilebilir. Yatırımcı ilişkileri birimine şirketin faaliyeti, finansal durumu, yapacağı yatırımlar, alınan finansal kararların sonuçları gibi hemen hemen her konuda soru sorulup bilgi alınabilir. 



Borsa Üzerinden Nasıl Para Kazanılır, Kazanç Araçları Nelerdir?

Borsa üzerinden üç şekilde kazanç yaratılır:


1- Değer yatırımı

2- Temettü

3- Halka arz


Bunları aşama aşama notlayıp blogda paylaşacağım. Ancak borsada bu üç şekilde kazanç sağlanır. 


Hissesini Aldığım Şirket Batarsa Bana Bor Gelir Mi?

Yatırımcısı olan şirket batarsa herhangi bir yasal sorumluluk doğmaz. Sadece yatırılan parayı batırmış olursunuz. 


Püf Nokta: Kısa vadeli borsa yatırımı için çok iyi teknik analiz bilgisi ve orta düzeyde de temel analiz bilgisine ihtiyaç vardır. 



NOT: Bu içerikleri kendi finansal eğitimimi somutlaştırmak ve kendime veri tabanı oluşturmak için paylaşıyorum. Bir öğrenme metodu olarak kullanıyorum. Konunun uzmanı değilim. Burada yazanları dikkate alarak finansal işlem yapmayın. 


Post a Comment

Daha yeni Daha eski