Sinan Canan’ın Kitabı Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler’i Okudum


Sinan hocayı youtube’da keşfetmem sonrası yaklaşık 1-1,5 aydır takip ediyorum. Merakımı celp eden farklı bilimsel konuları anlatım şeklini çok beğendiğim için dijital olarak erişilebilen platformlardaki içeriklerini epey tükettim. Bu arada kitabını da almıştım ve okunacaklar sırasını bekliyordu. Sırası geldi ve 6 Mayıs 2020’de okumaya başladım. Bu aralar çok kitap okumaya az vakit ayırdığım için bir hafta civarında okudum. Ancak kısa sürede keyifle okunacak bir kitap olduğunu söyleyeyim. Müsait olan bir kişi oturup bir iki günde okur.


Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler kitabı sadece bilim anlatan bir kitap değil. Sosyolojik konulara değiniyor. Bilim ve inanca dair bir felsefeyi hissettim. 3 bölüme ayrılan kitap; “Bize Dair”, “Bilime ve İnanca Dair” ve “Kaos’a Dair” şeklinde üç bölümden oluşuyor. Bölümlerde hocanın görüşlerini ifade ettiği alt başlıklar var. Kitabın başındaki içindekiler kısmında bu başlıklar görülebilir.

Kitabın gidişatına göre bahsedecek olursam; ilk bölümdeki lisanla ilgili değerlendirmelerini çok beğendim ve kıymetli buluyorum. Dille ilgili gerçekten sıkıntılarımız olduğunu düşünüyorum ben de. Hatta bu kitapla birlikte ben de dil konusunda kendime çekidüzen vermeye karar verdim. Okuduğum yazılı içeriklerdeki anlamını bilmediğim, eksik bildiğim, yanlış bildiğim kelimelerle ilgili kendime bir sözlük hazırlamaya karar verdim. Zaman zaman bu sözlüğe göz atarsam faydası olur diye düşündüm. Bu kitapta da sözlüğüme aldığım kelimeler şöyle: insicam, maşuk (çokça kullanıyoruz ancak TDK anlamıyla bizim genel kullanımımız biraz farklı), sinestezi, kahir, zelil, mahfil, iğdiş, söylence, temaşa, galebe çalmak, paradigma, mesabe, iştiyak, tecessüs, derç.

İkinci bölümde evrim detaylı bir şekilde ele alınıyor. Bugüne kadar kulaktan duyma onlarca şey duydum, okudum ama kitap genel hatlarıyla bilgi sahibi olmamı sağladı. Sinan hocanın sık sorulan sorular bölümünde belirttiği, kendisine yöneltilen sorulara karşı sabırla verdiği cevaplar için de tebrik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta klavye başına oturup dünyayı kurtaran, şu fani dünyada insanlığa bir gram faydası olmamış, bekçisi olduğunu İslam dininin gereklerini bile adam gibi ifa etmeyip kendini dünyanın en iyi Müslümanı olarak değerlendiren bir sürü gereksizin sinir bozucu sorularına güzel güzel cevaplar vermiş. Ki eminim kitaba aktardıklarının günlük yazıların bile çok küçük kısmına denk düştüğünü düşünüyorum. İkinci bölümde birbirinden kıymetli bölümler var. Ancak ben “Değişim ve Sabit Fikirler” ile “Bilmek Kimin İşi” başlıklı yazıları çok beğendim.


Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler kitabının üçüncü bölümü benim en çok bilgilendiğim kısım oldu. Üçüncü bölüm bilim kısmı biraz daha ağır basıyor zaten. Ben bu bölümden kaos’u, kaos anlayışını, fraktalları, kenar etkisini öğrendim. Kitaptan daha birçok şey kazandım ancak bunlar özellikle ilk defa duyduğum şeylerdi.

Sonuç olarak bu kitap bilim, insan ve felsefe içeriyor. Keyifle okuduğum ve çok faydalandığım bir okuma oldu. Sinan Canan’ı sosyal medyadan takip ediliyorum. Hem Açık Beyin’de hem kendi hesabında konuklarıyla birlikte çok faydalı sohbetleri oluyor. Sizlere de tavsiye ederim.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski