DGS ( Dikey Geçiş Sınavı ) 'de ÖBP Nasıl Hesaplanır ?  

Meslek yüksekokulu okuyan arkadaşların lisansa geçmek için çıkış noktaları olan, son dönemde çokça popüler olan ve LYS – YGS sınavlarına göre lisans programlarına yerleşmesi bir tık daha kolay olan dikey geçişsınavında okul puanının nasıl hesaplandığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Okuduktan sonra hesaplamaya üşenenler olursa diye yazının sonuna Excell formülü içeren bir dosya ekledim. O dosyayı indirip direk diploma notunuzu yazıp hesaplama yatpırabilirsiniz.

Puanı paylaşmadan önce, okuduğunuz okuldan alacağınız ÖBP 'nin DGS için hayati derecede önemli olduğunu, bu neden okul puanınızı mümkün olduğunda yüksek tutmanızı tavsiye ederim.

ÖBP nedir ?

ÖBP 'nin açılımı ön lisans başarı puandır. Ön lisans diplomanızdaki not ortalamasına göre dikey geçiş sınavında sınav puanınıza ilave edilen puandır.

Bir çoğunun malumudur; yüksekokullarda yüzlük sistem veya dörtlük sistem kullanıyor. Örneğin Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bölümlerinde dörtlük sistemi kullanmaktadır.

Okullarda iki farklı not sistemi olduğu için puan hesaplamasında da iki farklı uygulama bulunmaktadır. Bunları sırasıyla sizlere anlatmak istiyorum.

4'lük sisteme göre ÖBP nasıl hesaplanır ?

Dörtlük sistemde hesaplama şu şekilde yapılır.
DİPLOMA NOTU x 25 x 0,80

Bunun açıklaması şu şekilde: Öncelikle diploma notunu 25 ile çarpıp diploma notunu 100'lük sisteme çeviriyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz puanı 0,8 ile çarparak ÖBP 'yi buluyoruz.
Kendi notumdan örnek vermek istiyorum.
Diploma notum 3,53.
3,53 x 25 = 88,25        88,25 x 0,8 = 70,6

2014 DGS 'de benim aldığım ÖBP 70,60 idi.

100'lük sisteme göre ÖBP nasıl hesaplanır ?

Yüzlük sistemde ÖBP hesaplama şu şekilde yapılır.
DİPLOMA NOTU x 0,8
Örnek ile anlatacak olursak
Diploma notu 75 olarak mezun olan bir öğrencinin ÖBP hesabı için
not: dosyayı düzenlenecek şekilde açtığımda müdahale ile bozulabileceğinden yalnızca görüntülenecek şekilde paylaştım. Hesaplamak içinb bilgisayarınıza indirebilirsiniz.


DGS ( Dikey Geçiş Sınavı ) 'de ÖBP Nasıl Hesaplanır ?

öbp nedir, öbp nası hesaplanır, DGS de ÖBP nasıl hesaplanır ? 4 lük ve 100 lük sistemde DGS-ÖBP hesaplaması ?  ÖBP nin DGS ye etkisi nedir ?  ÖBP hesaplama formülleri ?  Diploma notunun DGS-ÖBP ye etkisi nedir ? DGS ye etkileri, kaç puan alır, notunu nasıl hesaplarız, öbp nasıl hesaplanır, dgs ek puan hesaplama, dgs de ek puan nasıl hesaplanır, öbp 'yi nasıl hesaplarız, dikey geçiş sınavı dikeygecis. Dgs puan hesaplama.org

Post a Comment

Daha yeni Daha eski