Hayvan Çiftliği Kitap İncelemesi - Yazar George Orwell 

Hayvan Çiftliği Kitap İncelemesi - Yazar George Orwell



“Hayvan Çiftliği, Beylik Çiftlik’te yaşayan hayvanların çiftlik sahibi Bay Jones’u alt edip çiftliği ele geçirmelerini ve sonrasını anlatan bir kitap. Kitabın alt başlığı ‘Bir Peri Masalı’ ve bu kitap gerçekten masalsı. Ama; Çevirmen Celâl ÜSTER’in de söylediği gibi korkunç sonla biten bir peri masalı.”

Kitaptaki karakterler çiftlikte yaşayan domuzlar, köpekler, atlar, tavuklar, koyunlar, kedi, kazlar ve bilumum çiftlik hayvanları. Tabi bir de bu hayvanların ilişki halinde olduğu insanlar var ama, kitabın sonundaki sahnede insan falan görmeyeceksiniz :)

Hayvan Çiftliği’nde hayvanların ütopik hayallerle ve mutlu bir gelecek umuduyla ele geçirdikleri çiftlikte başlarından geçenler anlatılırken; yola birlikte çıktıkları bir domuzun onları getirdiği hal ve kurduğu sistemi anlatıyor. Kitap sanki hayvanların hikayesi anlatan bir masal gibi sürükleyici ve akıcı ancak işlediği konu tam tersiyle sert bir siyasal eleştiri. Siz de bir çok yerde okumuşsunuz. Hayvan Çiftliği Kominizim ve Josef Stalin’in eleştirildiği bir kitap. Kitabın başrolündeki domuz Napoleon’da Josef Stalin.

Kitap başlı başına mesajlar yumağı. Çıkarılabilecek o kadar anlam var ki, yazarın böyle bir hikayeyle bu kadar çok şey anlatıyor olmasına hayran kalmamak imkansız. Yola ilk çıktıklarındaki yedi emirin zamanla kendi işlerine geldiği gibi değişmeleri ve önceki gerekçelerini yalanlamaları, bunu da ustalıkla yapmaları ve daha bir çok şey... Olaya sadece kominizim boyutuyla değil de yönetim sistemi ve ülke siyasasının bütünü olarak bakıldığında bir çok benzerlik bulacağınıza eminim.

Naçizane tavsiyem, bu kitabı okumanız ve içinde bulunduğunuz hayatı ve sistemi sorgulamanız. İnsan olarak geldiğimiz şu dünyada, var oluş amacımız sadece birilerinin yönetimini devam ettirmesi için gereken T.C. numarası ihtiyacını karşılamamız veya birilerinin sürekli buyruk vereceği insan ihtiyacını karşılak mı? Başkalarının değer vermesini beklemeden kendimize en büyük değeri kendimiz vermeliyiz. Yoksa bizi kontrol etmeye çalışacak Napoleonlar hiç bitmeyecektir...

Kitabın en beğendiğim cümleyle bitirmek istiyorum. “Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.”

Okuduğum kitapları Neokur'da tutuyorum. Profilim http://www.neokur.com/myusuf
İnstagram'da da okuduklarımı paylaşmaya çalışyorum. http://www.instargam.com/myusufkirtil

Not: Bu yazı edebi bir inceleme değildir. Parasını verip orijinal kitabı almış bir okurun kişisel değerlendirmesidir.




İlgili google aramaları: hayvan çiftliği yorumları, hayvan çiftliği incelemesi, hayvan çifliği, hayvan çiftliği kitabı, hayvan çiftliği kitap incelemesi, kitap incelemeleri, George Orwell incelemeleri, George Orwell kitapları, hayvan çiftliği yorumları

Post a Comment

Daha yeni Daha eski