Abonelik Sözleşmelerinden (Taahhütten) Cayma Prosedürü (Ceza Ödeyip Ödememe Şartları)


Abonelik Sözleşmelerinden (Taahhütten) Cayma Prosedürü (Ceza Ödeyip Ödememe Şartları)


Günümüzde birçok kişi firmalardan abonelik sözleşmesi (taahhüt) imzalayarak hizmet alıyor. GSM operatörleri, internet servis sağlayıcıları, dijital yayınlar, online içerik platformları gibi. Burada hem kişilerin taahhütlü (indirimli) fiyatla hizmet almaktan hem de firmaların uzun süreli gelir garantisi sağlamaktan işine gelen bir durum olduğu için ilk başta sorun olmuyor. Ancak memnuniyetsizlik veya başka herhangi bir nedenle sözleşme sonlandırılmak istendiğinde sıkıntılar başlıyor.


Millet olarak araştırma, öğrenme ve hak arama kısımlarında zayıf olduğumuz için -kendi şahsi fikrim- hukuki süreç başladığında birçoğumuz apışıp kalıyor ve firmalar sindirme politikasıyla istedikleri gibi at koşturuyor. Zaten kanunların arkasından dolanarak bir çok haksız kazanç elde eden firmalara meydanı bırakmamak için yapacaklarımız çok da karmaşık değil aslında. Benim de Donanımhaber’de Mesut ÇEVİK’in Aydın AĞAOĞLU ile yaptığı programı izleyerek daha detaylı öğrendiğim bu hususu paylaşarak birilerine faydam dokunsun istedim.

Detaya geçmeden önce kısaca şu şekilde özetleyeyim. 1 yıllık taahhütte caymada tüketicinin en çok lehine olan durum değerlendiriliyor. 1 yıldan fazla olan sözleşmelerde ise her halde tüketicinin istediği zaman sözleşmeden vazgeçme hakkı var. Detaylar ise şu şekilde:

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un abonelik sözleşmeleri başlıklı 52/4 maddesi şu şekilde:”Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez.”

Kanun maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere bir yıldan fazla süreli sözleşmelerde tüketici istediği zaman sözleşmeyi hiçbir ceza ödemeden sonlandırabilir. Bu ister birinci ayda, ister 23. ayda. Her halükarda canınız istediğinde aboneliğinizi iptal ettirebilirsiniz. Hem de hiçbir ad altında kullandığınız hizmet haricinde para ödemden. Sizden abonelik iptali nedeniyle kullanım bedeli haricinde bir para ödemenizi isteyebilirler. Sakın ödemeyin. İlla para isterlerse tüketici hakem heyetine başvurarak sonucunda hukuki yollardan istedikleri cevabı vermiş olursunuz. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruyu aşağıda ayrıca anlatacağım.


Bir yıldan kısa süreli abonelik sözleşmesinin süresinden önce sonlandırılmasında ise Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği devreye giriyor.  Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinin taahhütlü abonelikler başlıklı 12/5 maddesi şu şekilde: “Taahhüt bitiminden önce taahhüde aykırılığın oluşması halinde, işletmecinin talep edeceği bedel, taahhüde aykırılığın oluştuğu döneme kadar; aboneye sağlanan indirimler ile cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Ancak, aboneden taahhüt kapsamında, taahhüde son verilmesinden taahhüt bitimine kadar olan dönem aralığında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının daha düşük olması halinde, düşük olan tutar esas alınır.


Bu maddenin daha anlaşılabilir ifadesi ise şu şekilde: 1 yıllık taahhüdü imzaladıktan sonra vazgeçtiğiniz tarihte size uygulanan indirim miktarlarının toplam tutarı ile taahhüdünüzün cayma tarihiniz itibariyle geriye kalan aylık ödemelerinizin toplam tutarı karşılaştırılır ve daha düşük miktarlı olanı ödemek zorunda kalırsınız.

Örnekle anlatayım: 100 TL fiyatlı ürünü abonelik sözleşmesiyle 70 TL’ye verdiler ve 1 yıl sözleşme imzaladınız. 7. ayda vazgeçme istediğiniz. 7 ayda size aylık 30 TL’den toplam 210 TL indirim uygulandığı belirlendi. Hesabın devamında; geriye kalan 5 ay için aylık 70 TL’den 350 TL fatura ödeyeceksiniz. 210 TL ve 350 TL’nin karşılaştırması yapılıyor. İndirimden faydalandığınız 210 TL daha düşük miktar olduğu için tüketicinin lehine olan 210 TL cayma bedelini ödüyorsunuz. Bundan kaçış yok. Her halükarda bu ödenecek. Zaten bir yıllık sözleşmelerde bunu söylüyorlar. Türk Telekom aboneliğimde bana söylendi. 


24 Aylık Tahhütte Para İsterlerse Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvurulacak?

Yukarıda izah ettiğim gibi bir yıldan fazla süreli abonelik sözleşmelerinde tüketiciden cayma bedeli talep edemezler. Talep ettiklerinizde yapacağınız işlem çok basit. Tüketici hakem heyeti başvurmak. Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık bünyesindedir ancak e-devlet üzerinden tüketici hakem heyeti başvurusu yapma imkanınız var. En kolay yöntem olan e-devlet başvurusu şu şekilde:


https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden e-devlet sistemine giriş yapıyorsunuz.

Giriş yaptıktan sonra ortada bulunan arama çubuğuna tüketici yazdığınızda; eklediğim ekran görüntüsündeki gibi Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi (Ticaret Bakanlığı) ilk sırada çıkacak.

E-Devlet Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu


Açılan sayfadaki uygulamaya git butonunu tıklayın.

E-Devlet Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu


TÜBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) uygulaması sayfasından başvurunuzu online olarak yapabilirsiniz.


E-Devlet Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu

Bu aşamada firma ilamsız icra takibi ile sizden istediği cayma bedelini icra yoluyla almaya çalışabilir. Sakın buna fırsat vermeyin. E-devlet uygulamasından hakkınızda açılmış icra dosyalarının takibi mümkün. Buradan dosyanız var mı diye kontrol edebilirsiniz. İtiraz süreniz 7 gün. Bu süreyi kaçırmayın. Bu süreyi kaçırırsanız ilamsız icra takibi nedeniyle parayı haciz yoluyla alabilirler. Bir de vekalet ücreti ödersiniz. Tüketici hakem heyeti başvurunuz olumlu sonuçlandığında bu paraları geri alırsınız ancak bu süreçte mağdur olabilirsiniz.

Detaylı dinlemek isteyenler için de videoyu şuraya bırakayım.





Post a Comment

Daha yeni Daha eski