Mücellâ Kitap İncelemesi – Nazan Bekiroğlu Kitabı

Mücellâ Kitap İncelemesi – Nazan Bekiroğlu Kitabı


İlk cümlede yazmadan edemeyeceğim. Mücella çok güzel bir kitap...

Nazan Hoca 'yı daha önce hiç okumamıştım. Yeni kitabının reklamını kitapyurdu'nda gördükten sonra merak edip araştırdım, özellikle Nar Ağacı ile ilgili yorumları falan okuduktan sonra kitabı almaya karar verdim, iyi ki de almışım. 

Mücellâ, Nazan Bekiroğlu'nun da kitapta bahsetti şekilde gerçek bir kişi. Hikayenin ne kadarı gerçek, ne kadarı kurgu bilmiyorum ama insanın içini acıtan kısımlarının fazlasıyla gerçekçi olduğuna şüphe yok. 

Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere başrolde Mücellâ var. Mücellâ , çok güzel olmayan, her daim iyi niyetli, annesinin sözünden çıkamamış, hayatın zorluklarını sürekli sineye çekmiş, kimseye bir of bile diyememiş kimselerden. Mücella’nın yanında hayat arkadaşı, hayatının kılavuzu annesi Neyyire hanım var. Bu ailenin bir de oğulları Fahir var ve tabii ki karısı cadaloz Keriman ile. Terzi ailesine ilave olarak da kitapta çokça yer alan bir ana kız daha var ki, onlar da Mümine hanım ve kızı Filiz. Bunların dışında çokça karakter var, hepsine girersek çokça uzar gider, o yüzden kısa kesiyorum. Ha belki Yusuf Ziya’yı ekleyebiliriz, onun üzerinden aşka dair bir şeyler veriyor Nazan Bekiroğlu.

Kitap, 1920 yılında Mücellâ ‘nın çocukluğuyla başlayıp 1970 ‘li yılların sonlarında bitiyor. Hikayenin dönemlerine uygun olarak da ülkenin o anki siyasi ve sosyal durumu da unutulmamış tabii ki. Kitapta bunlar da aktarılıyor. 

Kitap ‘da Mücellâ ‘nın içi acıtan, yalnızlıkla geçen, arada sevindiren ama çokça üzen hayatı anlatılırken insan ilişkilerine ve hayatın her anında karşımıza çıkan olaylar aktarılıyor. Ana – kız, ana – oğul, gelin – kaynana, karı – koca, baba – kız gibi gibi ilerleyen bir çok ikilemeler bulabilirsiniz. Aktarılan bu hikayeler o kadar gerçek ki, sanki kendi yaşadığınız çevredenmiş gibi. Hele ki Mücellâ ‘nın hayatına dair paylaşılanlar çok üzücü. Bu kitap, bir erkek olarak beni bile çokça empati yapmaya, Mücellâ ‘nın içinde bulunduğu ruh halini anlamaya itti. Bu kitabı okurken isteseniz de istemeseniz de kendinizi Mücellâ’nın yerine koyacaksınız. 

Kitap aman aman aksiyon içeren bir kitap değil ama bu kadar yumuşak bir kitaptan bu kadar yoğun duygulara ulaşmak gerçekten çok şaşırtıcı oldu. Sade, yumuşak, yormayan, sürükleyici bir dili var kitabın. Belki de bu kadar etkileyici olmasının bir sebebi de yazımındaki ustalık. Anlatmak istediklerini bu kadar sade ve yoğun veren bir kitabı okumayalı epey olmuş.


Kısaca toparlayacak olursam; bu kitabı okurken üzüleceksiniz, çocukları geleceğe hazırlarken acaba yanlış mı yapıyoruz diyeceksiniz, geçmişten hatıralarınız canlanacak ve hatıralarda kalan günleri özleyeceksiniz ve tabii ki bir de kitabı bitirdikten sonra içinizde yoğun bir hüzün kalacak. Mücellâ ‘ya üzüleceksiniz…

Not: Bu yazı edebi bir inceleme değildir. Parasını verip orijinal kitabı almış bir okurun kişisel değerlendirmesidir. 


İlgili google aramaları: mücella kitap incelemesi, mücella yorumları, Nazan Bekiroğlu, Nazan Bekiroğlu kitapları, kitap incelemesi, kitap incelemeleri, kitap yorumları, Nazan Bekiroğlu kitapları nasıldır, mücella nasıl bir kitap, mücella kitabının hikayesi, mücellanın konusu, yeni kitaplar, eski kitaplar, yeni kitap incelemeleri, mücella kim, mücella karakteri, mücellanın konusu

Post a Comment

Daha yeni Daha eski